Działając razem, 3 antybiotyki eliminują MRSA
15 września 2015, 11:19Choć tazobaktam, piperacylina i meropenem nie sprawdzają się w pojedynkę, razem zabijają metycylinooporne gronkowce złociste (ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA) zarówno w probówce, jak i w modelu mysim. Zespół ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis sądzą, że podobna trójskładnikowa strategia sprawdzi się także w przypadku ludzi.
Mleko diabłów tasmańskich nadzieją na zwalczenie lekooporności
18 października 2016, 10:07Mleko diabłów tasmańskich może pomóc w zwalczeniu wielolekoopornych superbakterii.
Bakterie Bacillus z probiotyków są dobre dla nas, ale nie dla gronkowców
11 października 2018, 10:48Bakterie z rodzaju Bacillus, które występują np. w probiotykach, pomagają eliminować wywołujące lekooporne infekcje gronkowce złociste (Staphylococcus aureus).
Piwo pod specjalnym nadzorem
28 października 2006, 09:52Projekt The Beer Living Lab ma na celu zbadanie, jak szybko piwo z Europy dociera do USA. Tematyka dość zabawna, jednak wyniki uzyskane w wyniku badań mogą przynieść poważne oszczędności.
Związki piwa z łuszczycą
17 sierpnia 2010, 12:36W przypadku kobiet regularne picie piwa, ale nie innych rodzajów alkoholu, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na łuszczycę (Archives of Dermatology).
Miód z M&M'sami
8 października 2012, 11:41Ku swojemu zaskoczeniu pszczelarze z okolic Ribeauville w Pikardii zauważyli, że ich pszczoły produkują miód w niezwykłych kolorach: niebieskim, mlecznobrązowym i zielonym. Po przeprowadzeniu krótkiego śledztwa doszli do wniosku, że przyczyną może być pociąg owadów do słodkich odpadów po produkcji draży M&M's, które trafiają do pobliskiej biogazowni.
Rośliny GMO oczyszczą powietrze w kanadyjskich domach
20 grudnia 2018, 10:30Wkrótce w Kanadzie będzie można kupić genetycznie zmodyfikowane fluorescencyjne rośliny, które usuwają z powietrza zanieczyszczenia powiązane z rozwojem nowotworów, takie jak np. benzen. Rośliny takie, opracowane przez amerykańskich naukowców, zostały właśnie dopuszczone na kanadyjski rynek.
Znaleźli środkowoeuropejskie piwo sprzed 6 000 lat. Nowa technika identyfikacji złocistego napoju
30 lipca 2020, 11:39Specjaliści z Austriackiej Akademii Nauk opracowali nową metodę identyfikacji piwa i innych spożywczych ekstraktów słodowych w zapiskach archeologicznych. Efektem ubocznym naszych badań jest potwierdzenie, że już w 4. tysiącleciu przed naszą erą w centralnej Europie wytwarzano napoje słodowe (być może piwo)
Piwo w służbie malarstwa duńskiego złotego wieku
25 maja 2023, 07:43W pierwszej połowie XIX wieku Duńczycy szczególnie polubili piwo, co wiązało się z gwałtownym rozwojem przemysłu piwowarskiego. To rosnące zamiłowanie do złocistego napoju zbiegło się z trwającym mniej więcej w latach 1800–1850 złotym wiekiem duńskiego malarstwa. Jak się okazuje, oba te zjawiska miały więcej wspólnego niż mogłoby się wydawać.
Współczesna nauka odkrywa osiągnięcia średniowiecznej medycyny
20 kwietnia 2017, 10:53Większości ludzi średniowiecze kojarzy się wyłącznie z „Wiekami ciemnymi”, okresem upadku we wszystkich możliwych dziedzinach życia. Ci, którzy o średniowieczu co nieco wiedzą, wiedzą również, że obraz taki jest nieprawdziwy, że wiele zawdzięczamy tej epoce, a jej osiągnięcia naukowe niejednokrotnie wyprzedzały swoje czasy. Krzywdzący pogląd na średniowiecze dotyczy też średniowiecznej medycyny, która jest odrzucana jako stek bzdur i zabobonów